CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

luni, 27 februarie 2012

Sfaturi utile pentru prepararea bezelelor

Prepararea bezelelor poate parea intimidant, in special pentru bucatarii incepatori. Dar avand cateva indicatii utile in minte si poate cateva esecuri la inceput, oricine poate face bezelele perfecte.
Fiind dulci si cu putine grasimi, bezelele reprezinta un component al deserturilor foarte versatil si delicios. Bezeaua poate fi moale si pufoasa intr-o placinta, coapta si transformata intr-un invelis crocant pentru fructe sau coapta si servita alaturi de inghetata.

Bezeaua este de fapt un amestec de albusuri de ou si zahar, batute astfel incat sa incorporeze bule de aer ce genereaza cresterea volumului de 6-8 ori. Prin batere, proteinele din ou se desfac formand niste capcane pentru bulele de aer, iar zaharul intareste spuma ce se formeaza. De fapt, bezeaua nu este nimic altceva decat o spuma plina de bule de aer.

Trucul de baza este sa bati albusurile suficient de mult – daca bati prea putin, bezeaua nu isi va pastra forma, daca bati prea mult, albusurile se vor inchega. Bezeaua perfecta este cea batuta suficient de tare incat sa isi mentina formele (acele creste) si suficient de lichida astfel incat sa straluceasca.

Daca vrei sa obtii si tu bezelele perfecte, iata cateva sfaturi:

  • Oualele trebuie sa fie vechi de 3-4 zile. Albusurile subtiri si mai vechi se bat mult mai usor si ajung mai repede sa isi creasca volumul decat albusurile groase ale oualelor proaspete.
  • Nu face bezele intr-o zi ploioasa sau umeda pentru ca bezelele sunt de fapt aer, iar intr-o zi ploioasa aerul contine prea multa apa care va avea un efect dezastruos asupra bezelelor.
  • Foloseste oua mai reci pentru ca se separa mai usor. Insa dupa separare, adu rapid albusurile la temperatura camerei. Oualele calde se bat mai repede decat cele reci. Temperatura perfecta pentru a bate o bezea este 21 grade Celsius. Cel mai indicat este sa separi oualele imediat ce le-ai scos din frigider, apoi sa le lasi la temperatura camerei pentru cel putin 30 minute ca sa se incalzeasca. Abia apoi le poti bate pentru prepararea bezelelor.
 
  • Pentru baterea albusurilor foloseste boluri de cupru, otel inoxidabil sau sticla. Bolurile din plastic pot avea urme de grasime care impiedica intarirea albusurilor. De asemenea, orice ustensila pe care o folosesti pentru prepararea bezelelor trebuie sa fie curata si perfect uscata.
  • Nu pune zaharul inainte sa bati albusurile, ci abia la sfarsit cand albusurile formeaza creste. Indicat este sa folosesti zahar pudra pentru ca se dizolva mai bine. Zaharul trebuie adaugat gradual, amestecand mereu.
  • Foloseste aproximativ 2 linguri de zahar per albus. Daca folosesti mai putin zahar, spuma nu se va aseza, iar bezeaua se strange.
  • Adaugarea unei lingurite de otet in spuma, o stabilizeaza si o impiedica sa se prabuseasca.
  • Nu te opri din batut albusurile decat la sfarsit. Bezeaua este gata atunci cand nu curge si daca atunci cand intorci castronul cu gura in jos, aceasta nu cade.
  • Bezeaua se face mai repede daca este coapta la o temperatura mai mica pentru o perioada mai lunga de timp. Deci evita sa cresti temperatura cuptorului ca sa grabesti coacerea.
  • Pentru taierea preparatelor cu bezea in bucati, foloseste un cutit trecut prin apa rece.
  • Consuma preparatele cu bezea in ziua in care au fost facute. O bezea nu rezista mai mult de 1-2 zile. Bezeaua trebuie depozitata la temperatura camerei, sub un bol. Cel mai bine este sa prepari desertul, iar in ziua in care vrei sa il servesti, sa prepari si bezeaua si sa o adaugi desertului.

Si acum daca ti-am facut pofta de bezele, te sfatuiesc sa probezi sfaturile de mai sus si vei obtine un desert reusit. 
Pofta buna si multa rabdare !



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu