CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

marți, 11 septembrie 2012

Cafeaua de dimineata

"Coffee is real good when you drink it it gives you time to think. It's a lot more than just a drink; it's something happening. Not as in hip, but like an event, a place to be, but not like a location, but like somewhere within yourself. It gives you time, but not actual hours or minutes, but a chance to be, like be yourself, and have a second cup." (Gertrude Stein)

Stiati ca?
  • Cofeina te poate tine treaz noaptea astfel ca ar fi bine sa nu bei cafea cu circa 5-6 ore inainte de culcare! Una sau doua cesti de cafea (sau ceai negru) consumate zilnic, pot fi benefice, pentru ca aceasta contine antioxidanti care controleaza distrugerea de celule.
  • Cafeaua fost descoperita de capre, cu circa un mileniu in urma, dupa ce un pastor a observat ca turma lui a devenit deosebit de zburdalnica dupa ce caprele au mancat din boabele maronii ale unui copac. Atunci, pastorul a gustat si el din acele boabe si a observat ca acestea au un efect interesant, astfel ca a decis sa-i spuna acest lucru unui imam, care a cules boabe, le-a uscat si le-a pus in apa la fiert, dupa care a consumat din bautura respectiva, reusind astfel sa ramana treaz noaptea.
  • O alta legenda spune ca un om condamnat la moarte a fost parasit in desert, in afara orasului Mocca, dar calauzit de o himera spre un arbore de cafea, a mancat cateva boabe, care i-au dat puterea de a se intoarce la Mocca, unde supravietuirea sa a fost considerata un miracol. Cafeau a devenit apoi o bautura foarte cunoscuta in Mocca.
  • Este nevoie de 45 boabe de cafea pentru a face un espresso.
  • Cafeaua, in forma ei naturala, nu are nicio calorie.
  • Cafeaua este o bautura extrem de complexa cu peste 800 arome in componentele sale. Prin comparatie, vinul are doar 150 arome. 
  • Consumul zilnic a trei cesti de cafea sau a sase cesti de ceai imbunatateste capacitatea de memorare a femeilor in varsta, dar nu are nici un efect asupra memoriei barbatilor, potrivit unui studiu realizat in Franta, care a fost publicat in revista medicala Neurology. Cercetatorii au examinat legatura dintre consumul de cofeina si performantele intelectuale "cognitive" (memorie, limbaj, logica). Cauza pentru care cofeina influenteaza doar memoria femeilor ar putea fi metabolizarea in mod diferit a cofeinei de catre barbati sau o interactiune hormonala, este concluzia medicilor. 
  • Substanta amara din cafea nu este data de cafeina. Foarte multe persoane cred ca o cafea amara este si o cafea tare, gandindu-se la faptul ca vinovata de gustul amarui este cafeina. In realitate insa, gustul oarecum amar este dat de diversi antioxidanti. 
  • Cafeaua nu creste performantele sportive. O ceasca de cafea bauta inainte de o sedinta de sport, in speranta ca poate stimula muschii asa cum se intampla in cazul functiilor cerebrale, nu este o idee buna deoarece se produce practic tocmai efectul invers: cafeina diminueaza afluxul sanguin la nivelul inimii, ceea ce face ca organismul sa fie mai putin oxigenat. In schimb, in timpul efortului muschii au nevoie de o cantitate de oxigen mai mare.

Surse: www.descopera.net
www.relaxare.net
www.interferente.ro
www.specialty-coffee-advisor.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu