CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

joi, 14 iunie 2012

Dieta vegana


Pentru ca vad tot mai multi oameni in jurul meu care au adoptat un astfel de stil de viata si pentru ca nu sunt inca sigura daca e doar o chestiune de trend si moda, sau chiar o decizie bine fondata si bazata pe un studiu amanuntit, m-am gandit sa citesc si eu mai multe despre acest stil de viata.

Veganii sunt acele persoane care duc dieta vegetariana la un alt nivel. Practic dieta este una vegetariana, numai ca in afara de peste si carne, veganii nu mananca nici un fel de produs animal (oua, miere, lactate). Ei consuma legume, fructe, cereale, uleiuri, tofu, etc. In plus, ei consuma (sau ar trebui sa consume) suplimente de vitamina B12, vitamina D si calciu pentru a compensa lipsa lor din alimentatie.

Termenul a aparut prima oara in 1944 de catre Elsie Shrigley si Donald Watson. La inceput, aceasta dieta nu a avut multi adepti, vegetarienii refuzand trecerea la o dieta vegana. Insa a devenit populara prin raspandirea in randul persoanelor hippie.

Principalele motive pentru care o persoana alege dieta vegana sunt:
  • motive de ordin moral - ei nu considera etic si moral uciderea animalelor pentru consumul de carne, dar nici modul in care sunt crescute in ferme. De exemplu, gainile crescute pentru oua sunt ucise dupa 2 ani, desi durata lor de viata este de pana la 10 ani. Acelasi lucru se intampla si cu vitele care sunt ucise atunci cand productivitatea lor scade, adica dupa aproximativ 5 ani, desi ele pot trai pana la 25 ani.
  • motive care tin de mediul inconjurator - cresterea animalelor necesita consumul unor cantitati enorme de grane si apa. Consumul lor genereaza un declin in mediul inconjurator. De exemplu, apa folosita la cresterea animalelor (in cea mai mare parte fiind reprezentata de apa cu care se iriga granele folosite la alimentatia animalelor) reprezinta 8% din consumul mondial de apa.
  • motive care tin de aspiratia catre o viata sanatoasa - desi veganismul necesita suplimente, un vegan poate obtine majoritatea nutrientilor necesari din alimentele non-animale. Alimentele consumate contin fibre, magneziu, potasiu, acid folic, vitamina C si E si sunt sarace in grasimi si colesterol. Un studiu a demonstrat faptul ca vegetarienii si veganii au un indice al masei corporale, o tensiune arteriala si un nivel de colesterol mai mici decat restul populatiei.
  • motive de sanatate - sunt acei oameni care au intoleranta la lactoza sau alergii la oua si pentru care dieta vegana este singura solutie
Cu siguranta toate aceste motive sunt bine intemeiate si de inteles. Insa exista cazuri in care acest mod de viata este dus la extrem. In aprilie 2006, un copil de 6 saptamani a murit de foame pentru ca parintii, vegani convinsi, l-au hranit numai cu lapte de soia si suc de mere. Pe parcursul procesului de condamnare, s-a dovedit ca pe langa o dieta necorespunzatoare, copilul fusese si neglijat de catre parinti.
De asemenea, au existat si cazuri de oameni care au impus o dieta vegana si animalelor de casa.

Dieta vegana a inceput cu tofu, dar acum s-a diversificat foarte mult cu hummus, tahini, falafel, tajine, curry-ul vegetal indian, stir fry-urile asiatice, etc. In ceea ce priveste gatitul prajiturilor fara lapte, oua, unt, s-a gasit un substituent in laptele de soia, laptele de migdale, piureul de banane care intareste preparatele la fel ca oul si margarina care inlocuieste untul.

Parerea mea este ca oamenii care aleg o astfel de dieta sunt intr-adevar dedicati si motivati in acest sens. Mie personal mi se pare o dieta de sacrificiu si de autocontrol permanent, insa, avand in vedere diversificarea alimentatiei din ultimele decenii, cred ca poate fi transformata intr-o dieta cu feluri de mancare delicioase.


Sursa: www.tlc.discovery.com
Poze: www.lacatusmariusblog.wordpress.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu