CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

vineri, 9 martie 2012

Paste vanilate cu ragu de mere


Numeroasele studii efectuate de catre cercetatorii din toata lumea au descoperit ca merele previn unele probleme de sanatate sau cel putin reduc riscurile la care sunt expuse corpurile noastre zilnic, prin proprietatile lor curative. Marul este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ-sanguin si este indicat pentru astenii, surmenaj, reumatism, stari febrile, eruptii cutanate, cancer, amigdalita, insomnii, nervozitate, cefalee, constipatie, fiind considerat pe buna dreptate un aliment-medicament.
Daca nu stiati, merele:
  • contin o fibra numita pectina - considerata cea mai redutabila arma impotriva colesterolului,
  •  mentin normal nivelul glicemiei. Desi merele sunt fructe dulci, ele contin zaharuri foarte simple, in majoritate fructoza, care este eliberata lent in sange, fara a creste glicemia, 
  •  merele ne protejeaza de boli ale creierului. Merele contin substante numite fitonutrienti, care ne feresc de bolile degenerative precum Alzheimer si Parkinson, 
  • merele rosii contin in coaja licopenul, o substanta care, in anumite cantitati, reduce riscul de inflamare a miocardului. Aceste cantitati se acumuleaza printr-un consum zilnic de minimum un mar rosu.
Stiind toate acestea, nu e de mirare faptul ca frigiderul meu adaposteste cel putin un mar, oricand. Zilele trecute as fi mancat o budinca de orez sau de fidea (adica ceva cu lapte), dar si niste fructe (de preferat din compot).
Asa ca am inceput sa caut ceva bun pe lumearetetelor.ro si am dat peste reteta de Paste vanilate cu compot de pere (http://www.lumearetetelor.ro/retete/lapte/paste_vanilate_cu_compot_de_pere). Mi-am cercetat camara si am improvizat urmatorul preparat, din care perele au lipsit cu desavarsire.

Am adunat:
  • 150 g paste mici tubulare
  • 20 g unt
  • 4 mere ionatane
  • 2 lingurite ghimbir macinat
  • coaja de la o lamaie
  • 125 ml suc de mere
  • 1 lingura miere
  • 1 baton de vanilie
  • 1000 ml lapte
  • 2 linguri zahar
Mai intai am curatat merele si le-am taiat felii subtiri. Intr-o cratita in care am topit untul, am pus bucatile de mere si ghimbirul. Le-am lasat pe foc 5 minute, amestecand pana merele au inceput sa se inmoaie.

 
Am adaugat coaja de lamaie si sucul de mere. Am lasat totul sa fiarba 10 minute pana merele s-au inmuiat ca intr-un compot.
Am adaugat mierea peste sosul de mere. Am oprit focul si am lasat merele la racit 10-15 minute.


In timpul acesta m-am ocupat de paste.
Am despicat batonul de vanilie si am scos usor cu cutitul pulpa din interior. Intr-o oala am pus laptele, pulpa si batonul de vanilie si zaharul. Am pus laptele la fiert.


Vanilia mirosea minunat! Cand laptele a inceput sa bolboroseasca, am pus si pastele, la fiert 10-12 minute, fara capac, pana cand pastele sunt al dente. Pe masura ce fierbeau pastele, laptele se ingrosa. Cand pastele au fost fierte, am scos batonul de vanilie.


Am pus pastele cu laptele in castronele si peste fiecare portie de paste am adaugat cate 4-5 bucati de mere si sos peste. De preferat sa fie servite calde.


 Pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu